miercuri, aprilie 30, 2008

Ce inseamna "a tomni"?

Poate multi se intreaba ce inseamna "a tomni". De aceea ma simt dator sa dau niste explicatii.
Pe la noi prin Ardeal treaba sta in felul urmator: nu din cauza ca ardelenii ar fii mai lenesi, domne feri (cu accent tzapan pe "o"), pa la noi li se atribuie unor cuvinte mai multe sensuri, bineinteles foarte diferite intre ele, cred eu din cauza economiei de vocabular. Pentru a intelege mai bine despre ce e vorba si ce e cu acest "a tomni", vin cu niste exemple, care daca par sa aiba legatura cu realitatea, sa stiti ca e pur si simplu fictiune.


Inainte de toate trebuie sa lamurim ceva legat de pronuntia cuvantului.Musai sa aiba tilda pe "n" si accentul pe "i".


1. Valer tomneste (cu accent foarte puternic pe primul "e" si tilda pe "n") tot ce atinge.
- in acest context a tomni are sensul de "a strica"

2. Nunu tomneste elicopterul cu radio-comanda ce tocmai l-o traznit de perete.
- e firesc si de la sine inteles ca aici sensul cuvantului este de "a repara"

Inca din primele 2 exemple deducem ca firescul e firesc si ca acest cuvant este folosit deja cu 2 sensuri destul de diferite.


3. Cand se intalneste Valer cu Virgil tomnesc niste beri .
- aici cu sensul de "a bea"


4. Anumite persoane , cand observa o tanara contemporana care are mult, mult sex-apeal din varful capului pana in fundul asfaltului, aud soptind o voce interioara: "Ce as tomni-o pe asta o data!"
-...hmm! V-ati prins care e sensul aci, deci nu mai insistam

5. Cand parcurg cu Nunu ( numele adevarat Asurdoaie-Turos Petru Emanuel , tot fictiv bineinteles si acest nume, orice asemanare cu realitatea este pur si simplu intamplatoare) sute de kilometri in deplasarile noastre Bucuresti-Cluj si retur, de fiecare data cand vedem pe sosea cel putin o masina cu avariile pornite exclamam, daca nu deodata , unul dupa altul la intarziere de cateva secunde: "Astia de buna sama ca s-o tomnit!"
-ei, aici, acelasi cuvant care avea deja pana acum 4 sensuri diferite, capata un nou sens diferit: "a se accidenta"

6. E normal la un moment dat sa ti se faca foame. Daca te intrebi ce legatura are asta cu "a tomni", sau nu crezi ca ar putea avea vreo legatura cat de putin, una mica,mica, te asigur ca ardeleanu' a gasit-o si pe asta:
"Tomnim ceva de mancare?"

7. M-am gandit ca ar putea avea legatura cu anotimpurile: iarna (subst.)- a ierna (infinitiv) si dupa acelasi model: primavara - a primavara, vara - a vara (indoielnic suna), toamna - a tomni.


Eu cred de fapt ca asta cu tomnitu' provine din latinescul tomnitus, care nu exista si nu este explicat nicaieri din imposibilitatea de a i se atribui un sens de catre cei ce l-au inventat. Pur si simplu l-au abandonat, ca dupa foarte multi ani , in Ardeal , in acelasi spatiu mai mult carpato decat danubiano-pontic sa fie descoperit si in sfarsit sa fie dezvaluita complexitatea lui .

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu