vineri, iunie 13, 2008

Parlamentul European se preocupa de Blog-uri

Deputatii europeni de la Comisia pentru Cultura a Parlamentului European au dezbatut ieri acest subiect si au adoptat Raportul privind concentrarea si pluralismul mijloacelor de informare in masa in Uniunea Europeana redactat de deputata europeana Marianne Mikko (Grupul Socialist din Parlamentul European, Estonia).
Raportul analizeaza si posibilele efecte negative ale mass-media asupra pluralismului si diversitatii culturale. Raportul spune ca mijloacele de informare in masa raman un instrument ideologic si politic cu o influenta considerabila, care nu ar trebui sa fie luate in considerare in termeni strict economici. Concentrarea fara restrictii a proprietatii ar putea pune in pericol pluralismul si diversitatea culturala, care nu mai pot fi garantate in mod automat de concurenta pietei libere. Un alt risc ar fi lipsa de garantii sociale si legale pentru ziaristi si editori, care de multe ori sunt platiti foarte prost.

Blogurile reprezinta un mijloc de exprimare folosit din ce in ce mai mult de profesionistii din mijloacele de informare in masa, precum si de persoane private, iar statutul autorilor si editorilor, inclusiv cel juridic, nu este nici stabilit, nici indicat in mod clar cititorilor acestora, se mai arata in raportul Mikko. Acest lucru cauzeaza incertitudini referitor la impartialitate, fiabilitate, protejarea surselor, aplicabilitatea codurilor de etica si stabilirea responsabilitatii in caz de litigiu. De aceea raportul cere etichetarea acestei forme de expresie si clarificarea statutului autorilor.

Marianne Mikko: "Mass-media ramane un instrument politic influent, care nu trebuie abordat doar din perspectiva economica. Unii bloggeri tin un jurnal al gandurilor si evenimentelor personale. Altii promoveaza deschis platforme politice sau candidati prezidentiali. Altele au agende ascunse. Unii bloggeri platesc pe altcineva sa le scrie blogul… Confuzia este imensa. Cred ca publicul inca percepe blogurile ca pe o mass-media sincera. De aceea avem nevoie de calitate, de informatii despre cine scrie si de ce. Nu cred ca bloggerii reprezinta o amenintare. Dar ei pot polua spatiul virtual. Deja avem mult spam, informatii gresite si intentii rele in acest spatiu. Pana acum, blogurile au avut intentii bune si au fost oneste, dar acum, cand acestea sunt din ce in ce mai utilizate, ar putea fi folosite de oameni mai putin corecti pentru a-si indeplini scopurile. […] Cum problemele pot fi prevazute, este mai prudent sa actionam decat sa asteptam."

Ivo Belet, deputatul european belgian (Grupul Partidului Popular European (Crestin-Democrat) si al Democratilor Europeni): "Blogurile si continutul generat de utilizator contribuie la peisajul mediatic intr-un mod activ, aducand prospetime. Nu ar trebui constransi. Exista insa chestiuni legale - ca dreptul la raspuns - care trebuie rezolvate."

Jorgo Chatzimarkakis (Grupul Aliantei Liberalilor si Democratilor pentru Europa, Germania), raportorul din partea Comisiei pentru Afaceri economice si monetare: "Bloggerii nu trebuie considerati automat ca reprezentand o amenintare, dar sa ne imaginam cum pot folosi blogurile grupurile de interese, pentru a-si transmite mesajul. Blogurile sunt instrumente puternice, care pot reprezenta o forma avansata de influentare, forma ce poate fi o amenintare. […] daca nu sunt monitorizate, blogurile pot reprezenta o amenintare si la adresa pluralismului mass-media."

Raportul Mikko cere, printre altele, crearea unui mediator independent pentru mass-media in statele membre, o carta pentru libertatea presei si monitorizarea sistemelor de pluralism pe baza unor indicatori impartiali. Chatzimarkakis crede ca bloggerii trebuie inclusi in carta si ca grupurile de interese financiare si comerciale care folosesc bloguri trebuie incluse in sistemul de monitorizare. "Orice blogger care reprezinta sau isi exprima mai mult decat propriul punct de vedere va fi afectat de acest raport", a adaugat domnul Chatzimarkakis. Doamna Mikko a adaugat: "Mediatorul va avea rolul de a supraveghea libertatea presei. De aceea va proteja si libertatea bloggerilor."

sursa: www.juridice.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu