joi, octombrie 16, 2008

Coca- Cola


Ce se intampla in corpul nostru cand bem o Cola?
Un articol interesant gasit pe un blog strain, cu tot cu surse si comentariile ce au urmat. Originalul este aici. Eu am gasit asta pe un forum

Articolul are ca introducere "au scos cocaina din Coca-Cola acum 100 de ani. Era redundanta in bautura". Se pleaca de la ideea ca cineva bea o cutie sau o sticla mica de Coca-Cola:
• primele 10 minute: 10 lingurite de zahar intra in sistem (100% din doza zilnica recomandata). Nu vomitati imediat din cauza senzatiei foarte puternice de dulce deoarece acidul fosforic taie aroma si permite corpului sa o suporte.
• 20 de minute: nivelul de zahar din sange creste puternic, provocand o infuzie de insulina. Ficatul raspunde la aceasta convertind cat mai mult zahar in grasime (cantitati mari sunt generate in acest moment)
• 40 de minute: absorbtia cafeinei este completa. Pupilele se dilata, creste presiunea sangelui, iar ficatul raspunde prin introducerea a si mai mult zahar in fluxul sanguin. Receptorii de adenozina din creier sunt blocati si impiedica senzatia de greata.
• 45 de minute: corpul creste productia de dopamina, stimuland centrele placerii din creier. In acelasi mod actioneaza si heroina, de exemplu.
• > 60 de minute: acidul fosforic leaga calciul, magneziul si zincul din intestinul subtire, accelerand suplimentar metabolismul. Doze mari de zahar si indulcitori artificiale se combina crescand rata de eliminare a calciului.
• > 60 de minute: proprietatile diuretice ale cafeinei se fac simtite. (te face sa urinezi). Acum calciul, magneziul si zincul sunt eliminate din organism, in loc sa se depuna in oase, precum si sodiu, electrolit si apa.
• > 60 de minute: senzatia placuta incepe sa dispara si se simte lipsa de zahar. Veti deveni irascibil si/sau greoi. Pana acum, apa care era in Coca-Cola a fost eliminata prin urinare, dar nu inainte de a lua cu ea si alte substante pe care corpul le-ar fi folosit pentru hidratare sau fortificarea oaselor si a dintilor.
Dupa cateva ore se va simti si o lipsa de cafeina in sange. Dar nu-i nimic, beti o alta Cola si sunteti ca nou. Nu Coca-Cola in sine face rau, ci combinatia de mult zahar cu cafeina si acid fosforic, o combinatie care apare in multe bauturi racoritoare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu