marți, octombrie 28, 2008

Drepturile omului

Statul roman incalca grav drepturile omului.
Articolul 25 , alineatul 1:
"Orice om are dreptul la un nivel de trai care sa-i asigure sanatatea si bunastarea lui si a familiei sale, cuprinzând hrana, îmbracamintea, LOCUINTA, îngrijirea medicala, precum si serviciile sociale necesare; el are dreptul la asigurare în caz de somaj, boala, invaliditate, vaduvie, batrânete sau în celelalte cazuri de pierdere a mijloacelor de subzistenta, în urma unor împrejurari independente de vointa sa."
sursa: Centrul de informare ONU pt Romania

No amu sa judecam cum ii de fapt.
- salarul mediu pe economie este de 1.027 roni, zic ei. Eu as face media intre salarul mediu si salariul minim, care e 540 roni. Asadar 1.027 cu 540 fac 1567 si impartit la 2 ne da fix 783,5, ceea ce reprezinta salariul meu din invatamant, unde am si invatat sa fac acest tip de calcule. Aspra treaba! Ca sa nu ma infig io in discutie si sa devina ceva personal, ceea ce n-ar fi corect si de bun augur si nici nu doresc asta, nu mi-ar trece niciodata prin cap asa ceva, am sa inventez un personaj pe nume Topescu-Fericeanu si prenumele Golim.
- sa il casatorim pe acest om cu Joiana, pentru buna functionare a universului administrativ-gospodaresc numit familie, ca doara vrem sa vedem de ce nu e bine cu drepturile celea ale omului ca de acolo am pornit discutia.
- ii incadram printre majoritatea familiilor din tara si constatam ca au un buget de 783,5x2m adica 1567 lei pe luna
- nu-i mai chinuim si cu un copil pana nu verificam daca se descurca si asa. Promit ca daca este posibil d.p.d.v. financiar, ii imaginam si un copil acestei familii tinere si declar pe proprie raspundere ca nu masluiesc datele ce le ofer in analiza exponentului descurcaricesc al acestei familii. Daca se descurca bine, daca nu, ce imi pasa mie, oricum fur de la aceasta familie si de la inca cateva milioane de familii, asa ca, sa continuam:
- visul lor e sa isi cumpere o locuinta, ca au DREPTUL, si statul le ofera un nivel de trai decent, asa ca nu ar trebui sa fie o problema.
Golim Topescu-Fericeanu toata viata si-a dorit o masina frantuzeasca, daca se poate chiar un Citroen, insa Joiana vroia musai apartament inainte.
Oricum, pentru visul lor nu a vrut nimeni sa danseze pentru nimeni, meseria ei fiind una indoielnica in mintea celor cu prejudecati, ea fiind pariuraritza la un club de batrani, devenit apoi azil de pensionari. Ce facea ea de fapt? Tinea banii cand batranii pariau pe danturile lor la meciurile de fotbal din C, in vederea trecerii in B.

Apropo de asta, banc: "Un batran merge la doctor si i se spune ca ficatul sau e praf si ca nu se stie cat mai tine. Cand a auzit aceasta, il intreaba cu speranta pe doctor:
- Credeti ca o sa ma mai tina macar pana cand o sa mor?"

In fine, intre timp am facut niste calcule complexe si am descoperit cu tristete in sange si 2 votci interioare care-mi sopteau in disperare cat le tinea gura:
" Care era al doilea acord de la Gasca mea?" Dupa ce am aflat abia a treia piesa ca eram pe scena cu alta trupa, mi-am dat seama ca tanara familie Topescu- Fericeanu nu avea sanse reale de reusita, cauza din care au intrat in depresie in plina criza economica. Au pierdut toate mijloacele de subzistenta, rata creditului (600 euroi)depasea cu mult venitul lor lunar, plus chiria de 450 de euro pe care o aveau de dat lunar, care la cursul zilei de azi reprezinta 1665 roni, din cei 1567 si disponibili si toti pe care-i aveau in casa.

Imi cer scuze pt cei care credeau ca o sa le imaginam si un copil, dar nu a fost din rea vointa, pur si simplu nu au iesit matematic aceste calcule.
Totul s-a intamplat in imprejurari independente de vointa lor, de aceea eu cred ca drepturile omului nu sunt respectate in acest stat (degeaba).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu