joi, februarie 05, 2009

Detectorul de radar

Politia solicita intrarea in ilegalitate a detectoarelor de radar. Mi se pare normal. De ce sa mergi mai tare? Unde te grabesti? E criza, timp in care nimeni nu se grabeste. Odata ce te grabesti si tu, grabesti si criza. Trebuie sa dai bani pt amenda, bani cu care poti sa duci mancare la copilu' tau la gura, sau la copii, in cazul in care, desi v-ati dorit unul , au iesit gemeni.

Eu am indepartat detectorul din masina si incerc sa ma conformez limitelor de viteza. Am facut cateva drumuri asa si mi-am dat seama ca este mult mai relaxant sa conduci. In caz contrar, te obosesti urmarind, cu un ochi trimis inainte de fiecare curba, o eventuala aparitie a radarului, fie el fix sau montat pe masina organelor: "oare aici o fi? sau aici?, poate is aici". D.p.d.v medical, o sa ti se deregleze si ochiul in timp.

In alta ordine de idei, daca mergi cu 100km/h in localitate, sau hai, 90, sa fie la limita de a-ti fi suspendat permisul, nu mai apuci sa franezi oricum la un 50 in momentul aparitiei radarului surpriza.

Daca trebuie totusi sa te grabesti, 70 e cel mai potrivit, 2 puncte si 54 roni, ca vorba aia , ca patitul in cauza nu stie nimeni.

Calcul: daca mergi cu o medie de 100km/h faci 100 km/h. Uau, n-as fi crezut. Daca scoti o medie intre limita de 50 in localitati si 100-110 in afara localitatilor, adica 75 km/h, faci 100 km in ... sa vedem:

Regula de 3 simpla, complicata:
Daca cu 100km/h............parcurgi100km .........in timp de 1h
atunci cu 75km/h ...........parcurgi100km .......... in timp de x
------------------------------------------------------------------
Si acum ce fac?
...
Apelam la metoda figurativa, ca asta m-a incurcat.

75km reprezinta 3 parti egale din intreg
75:3=25
25 reprezinta un sfert din intreg.
Astfel daca ne deplasam de la un punct A la un punct B cu o viteza medie de 100km/h parcurgem 100km intr-o ora, iar daca ne deplasam cu o viteza medie de 75 km/h, parcurgem 75 de km intr-o ora. Ceilalti 25 de km ii parcurgem astfel:
75:60=1,25km/minut
25:1,25= 20 minute. Ce?
Nesemnificativ, oricum nu-mi placeau mie cifrele astea. Mai ales 2, hmmm...parca era stramb.

In fine, rezulta ca ne deplasam regulamentar cu atat timp mai putin cu cat ne-ar retine politaiul in cazul in care te-ar prinde cu viteza.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu