marți, mai 05, 2009

Soferi

E interesant cum traficul in Bucuresti e foarte complex d.p.d.v al resurselor umane.
Cel din spatele tau nu e atent doar la cum sa "smechereasca" printre masini ca sa castige o pozitie, doua maxim pana la urmatorul semafor.
El este atent si la faptul ca tu lasi cate o masina (cu sofer "tehnic in ale indemanarii" si cu ceasul setat dupa alt fus orar, ceea ce ii determina sa se grabeasca foarte tare) sa intre in fata ta. Acestia din urma sunt mereu in intarziere. Bineinteles ca fusul orar e de vina. Nu trebuia ca ei sa se nasca aici. Acum se chinuie.

Daca tu vii din Gherla, unde traficul e de departe cel mai domestic, esti certat grav pt orice dara de civilizatie rutiera pe care o scoti la iveala in Bucuresti.
In Gherla politistii te amendeaza pt ca nu ai centura de siguranta, daca vorbesti la telefon, daca nu cedezi trecerea la pietoni, de semafor nefiind vorba in cazul de fata.

Sunt 3 categorii de soferi:

- cei care stau in coloana asteptand ca toti ceilalti sa se termine infernul si sa ajunga la destinatie epuizati. E clar ca cei din aceasta categorie nu se grabesc deloc, n-au servici si au de indeplinit 1-2 sarcini pe zi, a doua nefiind o urgenta, asa ca in caz de ambuscada in trafic el este foarte relaxat stiind ca poate sa rezolve sarcina si urmatoarea zi.

- cei care nu se grabesc dar vor sa demonstreze prin niste manevre curajoase ca se descurca in trafic si ca ei fac diferenta la capitolul indemanare, insa nu sunt atat de curajosi incat sa incalce toate regulile de circulatie. Astfel, in momentul cand subconstientul le sopteste ca s-ar putea sa fie vazuti de un politist se retrag in coloana, cu o mica nemultumire in suflet fata de cei din categoria a treia.

- cei din a treia categorie sunt soferii "naluca". La ei vezi in mare parte elemente caracteristice celor din categoria a doua, insa ii vezi foarte putin, pt ca ei intr-adevar se grabesc si pt ei regulile de circulatie nu exista: depasire pe cel mai contrasens dintre contrasensuri, deplasarea pe trotuare, slalom printre pietonii care trec regulamentar si asa mai departe, ceea ce inseamna ca pt ei culoarea rosie este pur si simplu un avertisment si ca in acel sector de intersectie s-ar putea sa apara ceva imprevizibil, de aceea isi pregatesc piciorul pe frana si belesc ochii mai tare, dar cum ei trec foarte repede, nu dureaza foarte mult. Daca faci parte din prima categorie, acestia o sa ti se para cei mai eficienti.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu