vineri, septembrie 16, 2011

Despre comunism si democratie

Avand in vedere ca "revolutia" din objnoua m-a surprins in clasa a IV-a, n-am fost deloc surprins. Asa ca pentru mine "comunism" inseamna antonimul lui "propriuism", ideologie inca nefondata, pionier fiind pana in momentul revolutiei, niciodata dupa.
Bineinteles ca am fost si soim, al patriei, e clar.

Ca sistem social, comunismul este un tip de societate egalitaristă în care nu există proprietate privată şi nici clase sociale, dar asta deja, pentru o minte linistita e bataie de cap,
tulburand astfel linistea amintita cu un rand mai sus.

Dar democratia?

Democraţia (în traducere literală „conducere de către popor”, din grecescul δημοκρατία - demokratia, de la demos, „popor” + kratos, „putere”) este un regim politic care se bazează pe voinţa poporului. Principiile de bază ale democraţiei sunt votul universal şi suveranitatea naţiunii.

Votul universal, la fel ca si sapunul universal, siliconul universal, magazinul universal, muzica universala (traducere libera la "universal music"), este, sau sunt, ca-s mai multe, derivate ale sensului cuvantului "universal", dupa dex: "Care aparține Universului, privitor la Univers; care se extinde asupra întregii lumi, care cuprinde tot ce există și este comun tuturor; care se referă la toate ființele sau lucrurile luate în considerație într-un caz dat;"

Asadar, din nou am ajuns la comun, comunism.

Despre comunist, comunista, mai ales comunista, daca facem o scurta paralela la ideologia comunista, in sens paradoxal doar, pt ca paralelele sunt infinite, observam ca apar o serie de dileme:

1. nu sunt proprietatea privata a nimanui, de exemplu a unui singur comunist. Asta e grav, pentru ca inseamna ca e a tuturor.
Divagand ambiguu, in sens biblic acelor de ceasornic, una dintre porunci este sa nu prea curvesti.

2. referitor la "nu exista proprietate privata si nici clase sociale", este foarte clar unde s-a ajuns dupa zeci de ani de comunism. Nimeni nu-si permite sa aiba o proprietate privata, deci, nimeni nu stie in ce clasa sociala se afla.

3. nu exista punctul 3 ... curvele dracului. Asa... mergem mai departe.

Cat despre suveranitate, din nou apar controverse:
Vointa poporului este absorbita de lucruri marunte: lupta pt supravietuire. Vointa, in lupta cu neputinta de a supravietui in jocurile salbatice ale conducatorilor, de orice fel.
Conducatorii auto, de exemplu, sunt catalogati astfel: benzinarii - cei care conduc masini pe benzina, liniutzarii - cei care conduc masinile la liniutze, cotetzarii - cei care isi transforma masinile achizitionate din mediul urban, in cotetze de pui/gaini/curcani/bibilici/rate etc., in mediul rural, si nu in ultimul rand, SUVeranii, cei care conduc SUV-uri. Ei, acestia din urma stiu in ce clasa sociala sunt: e clasa aia atat de sus, dar atat de departe de vointa lor.

P.S. Vointa creaza dependenta!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu